وردپرس چیست؟ بررسی مزایا و معایب آن

وردپرس چیست؟

در اینجا قصد داریم به بررسی وردپرس (WORDPRESS) به عنوان یکی از بهترین سیستم های مدیریت محتوا و شرح جزئیات آن بپردازیم. پس تا پایان همراه ما باشید.

معرفی کامل وردپرس WORDPRESS و مفاهیم مرتبط با آن

از آنجا که wordpress به عنوان یک سیستم مدیریت محتوا شناخته می شود، قبل از هر چیز نیاز است بدانیم سیستم مدیریت محتوا چیست و چه کاربردی دارد؟ سیستم های مدیریت محتوا (Content Management System) یا مخفف آن CMS همانطور که از نام آنها مشخص است، سیستم و یا نرم افزاری هستند که با فراهم کردن دسترسی و امکانات مورد نیاز ما، می توان محتوای وب سایت را مدیریت کرد. این محتوا ممکن است مربوط به انتشار و یا ویرایش پست ها و برگه ها باشد و یا نظرات و دیدگاه ها، تصاویر و فایل ها، قالب گرافیکی سایت و سایر تنظیماتی که برای یک وب سایت وجود دارد و می توانیم آنها را مدیریت کنیم.
در طراحی و پیاده سازی وب سایت ها از دو نوع سیستم مدیریت محتوا استفاده می شود. سیستم مدیریت محتوای اختصاصی که از ابتدا تا انتهای پروسه طراحی وب سایت توسط گروهی از برنامه نویسان و گرافیست ها انجام می شود و سیستم مدیریت محتوای آماده مانند وردپرس، جوملا، دروپال، پرستاشاپ و ... که برای اجرا و راه اندازی وب سایت با آنها، نیاز به دانش برنامه نویسی نیست و تنها کافیست نرم افزار آن بر روی هاست نصب و پیکربندی شود.
با توجه به مزایای وردپرس و محبوبیتی که دارد، در این بخش سعی داریم به مفاهیم مرتبط با آن بپردازیم.

وردپرس چیست و اصطلاحات رایج WORDPRESS کدامند؟

وردپرس، یکی از سیستم های مدیریت محتوای رایگان و اوپن سورس است که در سال 2003 توسط متیو چارلز "مت" مولنوگ (Matt Mullenweg) منتشر شد و از آن برای طراحی و پیاده سازی انواع وب سایت ها استفاده می شود. در واقع wordpress پلتفرمی است که از طریق آن می توان وب سایت خود را بدون نیاز به کد نویسی و در کمترین زمان راه اندازی و مدیریت کرد.
وردپرس به زبان php نوشته شده و با بانک اطلاعاتی Mysql کار می کند. وب سایت های طراحی شده با آن به صورت واکنش گرا و ریسپانسیو هستند و در تمامی دستگاه ها از جمله کامپیوتر، لپ تاپ، تبلت و موبایل به درستی نمایش داده می شوند که یکی از مزایای وردپرس می باشد.
این سی ام اس دارای مخزن و کتابخانه ای است که در آن صدها مدل از قالب های گرافیکی و افزونه های مورد نیاز وجود دارد و کافیست در مخزن وردپرس، آنها را جستجو و به صورت رایگان نصب و فعال نمایید.
در ادامه مقاله، به تعدادی از اصطلاحات رایج در وردپرس به همراه توضیح مختصر آنها اشاره شده است که به فهم بیشتر شما کمک می کند.

- پیشخوان: اولین پنجره ای است که به هنگام ورود به پنل مدیریت wordpress با آن مواجه می شوید و شامل لینک های میانبر برای شخصی سازی سایت و پیش نمایشی از وضعیت کلی وب سایت است. همچنین یک باکس "پیش نویس سریع" برای ثبت نوشته ای که در ذهن دارید وجود دارد.
- نوشته ها یا پست: همان مطالب و مقالاتی هستند که در دسته بندی های مختلف منتشر می کنید.
- برگه ها: همان صفحات اصلی وب سایت است که اطلاعات ثابت دارند مانند صفحه تماس و درباره ما استفاده می شود. برای برگه ها نمی توان دسته بندی تعریف کرد.
- رسانه: مخزن نگهداری فایل های چند رسانه ای مانند تصویر، صوت، ویدئو و سایر فایل هایی که در سایت بارگذاری کرده اید.
- دیدگاه ها: بخش نظرات و کامنت ها در صفحات وب است.
- پوسته: قالب گرافیکی است که برای وب سایت نصب می شود.
- افزونه یا پلاگین: ابزارهایی هستند که قابلیت ها و امکاناتی به وب سایت اضافه می کنند.
ابزارک ها: ویجت هایی هستند که در بخش های مختلف سایت مانند سایدبار، فوتر و ... با توجه به نوع قالب قرار می گیرند. مانند فرم لاگین، باکس جستجو، آخرین دیدگاه ها و نوشته ها

 

 

ابزارک پنل مدیریت وردپرس

 

 

چرا WORDPRESS، محبوب تر از سایر CMS ها است؟

WORDPRESS در ایران و بیشتر کشورهای جهان استفاده می شود و به دلیل استفاده اکثریت جامعه از آن و با داشتن سهم 4/41 درصدی در مارکت cms ها، به یک پلتفرم محبوب و جهانی تبدیل شده است.
از دیگر مزایای وردپرس که باعث محبوبیت آن شده است، پشتیبانی از 57 زبان مختلف از جمله زبان فارسی است که باعث شده انجمن های زیادی برای آن ایجاد شود و منابع و رفرنس های آموزشی آن بیشتر از سایر سی ام اس ها باشد. از طرفی وجود قالب های گرافیکی زیبا و افزونه های فراوان هم از مزایای وردپرس بوده و به محبوبیت آن افزوده است.
wordpress پنل مدیریتی کاربر پسند دارد و نحوه نصب و کار با آن آسان است. همچنین این سی ام اس از نظر رعایت استانداردهای سئو در بخش کد نویسی نسبت به سایر سی ام اس ها، بهتر توانسته عمل کند.

آیا وردپرس از امنیت کافی برخوردار است؟

WORDPRESS، سیستم مدیریت محتوایی است که توسط یک تیم بزرگ از سازندگان آن اداره می شود و مدام در حال آپدیت و بروزرسانی است. انتشار نسخه های جدید وردپرس، قالب ها و افزونه ها، سبب بهبود و افزایش کارایی و عملکرد آنها شده و باگ ها و خطاهای موجود در آنها رفع می شود. این مسئله از مزایای وردپرس است که سبب امنیت آن شده است.
از طرفی با توجه به اوپن سورس بودن wordpress و امکان ساخت قالب و یا افزونه توسط برنامه نویسان مختلف، بهتر است در انتخاب قالب و افزونه ها دقت کنید تا از این طریق کدهای مخرب وارد سایت نشود.
همچنین به راحتی می توان با نصب افزونه های امنیتی و قدرتمند موجود در مخزن wordpress، از نفوذ هر حمله و تهاجم هکرها به سایت جلوگیری کرد.

معایب و مزایای وردپرس

مزایای وردپرس

1. نصب آسان

2. پنل مدیریتی کاربر پسند

3. پشتیبانی از زبان های مختلف از جمله فارسی

4. ریسپانسیو بودن

5. طراحی وب سایت در کمترین زمان و با هزینه کم

6. قالب های گرافیکی متنوع و زیبا

7. افزونه های کاربردی و رایگان فراوان

8. کد نویسی بهینه برای ایندکس بهتر ربات های گوگل

معایب وردپرس

1. قالب ها اختصاصی نیست و در وب سایت های مختلف استفاده می شوند.

2. حجم بالای قالب وردپرس و سنگینی آن

3. سرعت پایین بارگذاری با نصب زیاد افزونه ها

4. احتمال بالای نفوذ هکرها به دلیل اوپن سورس بودن

5. انجام بروزرسانی های مداوم

چه نوع وب سایت هایی می توان با وردپرس راه اندازی کرد؟

با توجه به قالب های متنوع و متناسب با هر صنعت و وجود افزونه های کاربردی،  سیستم مدیریت محتوای وردپرس در همه وب سایت ها، قابل استفاده است. مهم نیست چه شغل و کسب و کاری دارید، با wordpress می توان انواع وب سایت های شخصی، شرکتی، فروشگاهی، خدماتی، خبری، رستوران، پزشکی و ... را طراحی و پیاده سازی کرد که از مزایای وردپرس است.

 

 

افزونه و پلاگین های وردپرس

 

 

افزونه ها و پلاگین های کاربردی وردپرس

همانطور که گفته شد مخزن WORDPRESS دارای تعداد زیادی از افزونه ها و پلاگین ها است. در ادامه، به پرکاربردترین پلاگین های wordpress به همراه توضیح مختصر آنها می پردازیم.

- افزونه افزایش سرعت سایت: افزونه Wp Rocket (غیررایگان) و Wp Super Cache (رایگان) که با فشرده سازی Gzip، پشتیبانی از CDN و کش صفحات، سبب بهبود و افزایش سرعت سایت می شوند.
- افزونه های امنیتی: افزونه iThemes Security و Wordfence Security با اسکن سایت، مسدود کاربران با تعداد بالای لاگین ناموفق (حملات Brute Force) و مسدود کردن ip های مشکوک و مخرب، مانع نفوذ حملات می شوند.
- افزونه های صفحه ساز: افزونه Beaver Builder، Elementor Pro و Wp Bakery (ویژوال کامپوزر قدیم) که به وسیله آنها می توان صفحات وب را سفارشی کرد و گرافیک زیبایی به آنها داد.
- افزونه سئو: افزونه Yoast SEO برای انجام امور مربوط به سئو و بهینه سازی سایت
- افزونه فشرده سازی و کاهش حجم تصاویر: Wp Smush
- افزونه ساخت فروشگاه آنلاین: WooCommerce
- افزونه فرم ساز: WpForms برای ساخت انواع فرم ها مانند فرم تماس، سفارش، پرداخت و ...
- افزونه ساخت سایت چند زبانه: WPML
- افزونه ارسال خبرنامه: MailChimp 
- افزونه ارسال ایمیل از سرور SMTP : Wp Mail SMTP
- افزونه پشتیبان گیری از وب سایت: UpdraftPlus با قابلیت بکاپ خودکار و دستی
- افزونه چت آنلاین: Wp-Live Chat by 3cx جهت رفع مشکلات کاربران آنلاین
- افزونه ساخت اسلایدر ریسپانسیو: Meta Slider
- افزونه اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی: Easy Social Share Buttons Plugin
- افزونه ریدایرکت: Redirection

CMS وردپرس یا CMS اختصاصی؟

همانطور که قبل تر اشاره شد، در سی ام اس اختصاصی تمامی مراحل طراحی سایت به صورت اختصاصی از صفر تا صد با استفاده از برنامه نویسی انجام می شود. جدول زیر برای درک بهتر تفاوت های WORDPRESS و طراحی اختصاصی ارائه شده است. به طور کلی هر کدام از روش ها برای طراحی سایت مناسب هستند و این تصمیم گیری به عهده شما خواهد بود که کدام روش را انتخاب می نمایید.

 

 

طراحی سایت اختصاصی طراحی سایت با وردپرس
نیاز به دانش برنامه نویسی ندارد نیاز به تیم متخصص برنامه نویس و گرافیست دارد
انتخاب از بین قالب های موجود وردپرس طراحی قالب اختصاصی مطابق با نظر مشتری
وب سایت در 7 تا حداکثر 15 روز آماده است طراحی اختصاصی زمانبر است
هزینه به مراتب کمتری دارد هزینه بالایی دارد
افزونه ها قابل دسترسی از مخزن وردپرس هزینه جداگانه برای هر ماژول درخواستی دارد
امنیت متوسط رو به بالا امنیت و سرعت سایت بالا
نیاز به انجام بروزرسانی های مداوم نیاز به بروزرسانی مداوم ندارد 


 

به عنوان نکته پایانی می توان گفت که WORDPRESS با وجود اینکه رایگان است و قالب و افزونه های متنوعی دارد اما بهتر است برای رعایت مسائل امنیتی، حتما از کارشناسان طراحی سایت کمک گرفته و از نسخه های غیررایگان قالب و افزونه ها استفاده نمایید. در این صورت مطمئن هستید که با امکانات بیشتر و آپدیت های منظمی که برای آنها ارائه می شود، باگ و خطایی برای نفوذ به سایت وجود ندارد.
به پایان این مبحث رسیدیم. امیدوارم با وردپرس و مفاهیم مرتبط با آن به خوبی آشنا شده باشید.

 

 



 

برای درخواست مشاوره و پیشنهاد همکاری با شرکت برکه میتوانید از طریق فرم مشاوره با ما در تماس باشید.

فرم مشاوره